fredag 31. oktober 2014

Notater fra ammekurset

I forrige uke var jeg på Ammekurs/ammegruppe hos jordmor. Denne gratistjenesten ble satt i gang av jordmødrene her på Lørenskog fordi de så et økende behov for ammehjelp fra nybakte mødre. Også fordi de siste årene tilbys det kun to dager på barsel/barselhotellet, og da er det ikke alle som rekker å lære seg riktig ammeteknikk, spesielt siden det kan ta opp til 3-4 dager før melken begynner å komme skikkelig. Kursene holdes i små grupper, og tilbys gravide slik at de kan få gode tips og råd allerede før fødselen. Vi var syv jenter, alle med termin i desember, utenom meg (som har i november) og gjett om jeg ble stressa, men men... Vi begynte først med å se på filmen "Bryst er Best (2008)" av ammeguruen Gro Nylander, som var veldig informativ. Se et utdrag her (YouTube)

"Bryst er best"
Filmen viser fordelene ved amming, ammeteknikker, ammestillinger og ikke minst sammenligninger fra gamle dager; hvor man ikke visste viktigheten av nærkontakt mellom mor og barn, da man ikke visste at dette stimulerer til mer melkeproduksjon hos mor, og samtidig trekker livmoren seg raskere tilbake. På 60-tallet ble den nyfødte tatt hånd om av jordmødrene og nettopp pga lite hudkontakt mellom mor og barn ble det produsert mye mindre melk hos mor, helt ned til 2 av 10 fikk morsmelk. I dag vet vi mye mer om fordelene ved amming og tallet er oppi 9 av 10.  Les mer om viktigheten om mor-barns nærkontakt her.

Medfødt refleks hos babyer
Et par uker før kurset fikk jeg en ammebok av jordmor; "Hvordan du ammer ditt barn" og det mest fascinerende for meg var å lese om den medfødte refleksen babyer har; med en gang de blir lagt på mors bryst, søker de etter brystknoppen, og i løpet av en times tid skal de selv klare å finne melken ved å lukte seg frem. Dette vises i filmen også, og jeg ble nesten rørt da jeg så det! Tenk deg noe så fantastisk!! Helt fra naturens side! Amming senker også stresshormonet hos både mor og baby, og øker "kjærlighetshormonet" oxytocin.

Ikke mer melk?
Jordmødrene som holdt kurset sa at det kan hende man får masse melk de første dagene, men at det plutselig kan stoppe opp, og det er da mange nybakte mødre blir deprimert, men her gjelder det å IKKE GI OPP. Man skal fylle opp et par mugger med vann og sette seg ned og amme, amme, amme hele dagen, legge fra seg alt annet! - Helt til det kommer mer melk, selvom det kun kommer et par dråper skal man altså ikke gi opp. De sa også at det er ganske kalorikrevende å amme, og man blir veldig sulten, og ikke minst veldig tørst den perioden man fullammer (anbefalt de første 3-6mnd).

Din melk er spesiallaget til din baby <3
Enda en superfascinerende ting jordmødrene fortalte var at om man føder et prematurt barn, vil melka hos mor være tilpasset den babyen. All morsmelk er tilpasset "alderen" til babyen og endres underveis i svangerskapet. Så den melka babyen din får er UNIK for DIN baby! wow! Og den første "gule" råmelken setter i gang babyens fordøyelsessystem. Mormelken inneholder viktige fettsyrer som er viktige for hjernens utvikling. Forskning har vist at barn som har fått morsmelk har færre sykdommer, også senere i livet.

Tilslutt noen tips og råd fra jordmødrene:
- Jo oftere man ammer, dess mer melk blir produsert, gjelder også pumping
- Prøv å få babyen til å gape stort (som om den spiser en hamburger), pek brystknoppen mot overleppa/nesen slik at han/hun må "jobbe litt" for å få et stort gap, riktig amming er når babyen jobber med underkjeven, men pass samtidig på at han/hun får pustet godt gjennom nesen. Om babyen kun suger med leppene (spaghettigap), trekk kroppen hans/hennes nærmere magen, slik at nakken til babyen for en lett svai.
- Varier ammestillingen slik at det ikke blir skeiv belastning på brystet
- Unngå melkespreng ved å merke av på bhen hvilken pupp du brukte sist
- Forebygg såre brystvorter ved å smøre brystmelk på knoppen etter amming og la det lufttørke
- Ved brystbetennelse, kjøp Diclosil, ikke Apocillin (om man ender opp hos legevakten er ikke alle leger klar over at ammende ikke skal ta Apocillin)
- Viktig med øyekontakt under amming, forskning har vist at mødre som er tilstede mens de ammer (les: ikke sitter på mobil/skjerm mens de ammer) har babyer med større hjerne.
- Det anbefales å amme i ett år, men begynne å gi babyen fast føde, gjerne kombinert med morsmelk fra 4 mnd. Ny forskning viser at tidlig prøvesmaking kan forebygge cøliaki (en type glutenintoleranse) hos barn.
- I perioden man fullammer, unngå mat som gir luft i magen som: løk, kål, erter, druer. For høyt inntak av friske bær, spesielt jordbær, kan fremkalle allergi hos babyen.
- Unngå smokk og flaske de første ukene
- Det er ikke alltid lett å vite om babyen får i seg melk selvom den suger. Et tegn på at melkeflyten er bra kan være at babyens hender slapper av og ikke er "søkende" på mors bryst.

NB: Punktene over er kun fra egne notater, så kommenter gjerne under om du ønsker å tilføye noe.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar