fredag 14. november 2014

Oppskrift på Panjeeri for nybakte mødre

Panjeeri er en søt snack fra Pakistan/India som lages spesielt for nybakte mødre for å gi dem styrke i barsel/ammeperioden, og for å øke melkeproduksjonen. Men den er ikke kun forbeholdt gravide, den er veldig populær på vinterstid, da den inneholder mye energi som gir styrke. Ingrediensene kan varieres, men den største forskjellen mellom vanlig panjeeri og panjeeri for gravide/ammende er bruken av kamarkas.

For å lage panjeeri, skal man i prinsippet fritere alle ingredienser (utenom sukker) i ghee (klarnet smør), avkjøle dem og kjøre dem i foodprocessor. Men svigermor har laget en sunn variant hvor hun kun har fritert de tingene som krever fritering for å få den karakteristiske smaken. Resten er ristet i tørr panne. Her kommer oppskrift og fremgangsmåte.

PANJEERI ca 1,5 kg
• 1 cup rå mandler
• 1 cup rå cashewnøtter
• 1 cup rå pistasjnøtter 
• 1 cup rå valnøtter
• 100g tørket melonfrø (charmagaz)

• ca 400 g usaltet smør
• 100g spiselig gummi? (goondh)
• 2 cups puffet lotusfrø (phool makhana)
• 10-12 hele kardemommefrø, uten skall
• 1/2 cup kamarkas

• 1 cup semulegryn
• 250g store havregryn, grovmalt

• 1 cup kokkosmasse
• 1 toppet ss fennikelfrø (soonf)
• sukker etter eget ønske, vi brukte kokkospalmesukker

Fremgangsmåte:
Rist alle nøttene på lav varme i en tørr panne og legg til side for avkjøling. 

Smelt et par ss av smøret i en kjele og stek phool makhana, goondh og kamarkas hver for seg og legg dem til avkjøling. Ha oppi mer smør mellom hver gang dersom det trengs. Legg merke til at goondh vil puffe seg opp og skifte farge til hvit. For avkjøling kan de godt has i samme bolle. 

I den samme kjela (med smør) brun de grovmalte havregrynene og semulegrynene på lav varme til blandingen har blitt gylden og ikke lenger klistrer seg fast til sleiva. Vær tålmodig, dette kan ta opptil en halvtime. La avkjøle.

Goondh, phool makhana, kamarkas og kardemomme

Ristede og malte nøtter og charmagaz 

Havre- og semulegryn stekt i smør

Ferdigblandet m/ kokkos, fennikelfrø og sukker



Etter at alt er avkjølt til romtemperatur kjøres alt, utenom melblandingen, i foodprosessor, husk kardemommefrøene også! Nå kan du ha oppi melblandingen, kokkosmassen, fennikelfrø og sukker, og bland alt godt sammen. Konsistensen skal minnes om grov sand. Dette has oppi en ren og tett plast- eller glassbeholder og kan oppbevares i romtemperatur i 1-2 mnd.

NB: Pass på at alle ingrediensene er avkjølt før du har oppi sukkeret, så det ikke smelter, og at beholderen er helt ren og tørr, hvis ikke kan blandingen mugne. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar